feedburner

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

Urusan Akaun ASB Si Mati

Labels:


Salam,

Nak share macamne nak berurusan dgn ASB jikalau si mati mempunyai akaun di dalamnya. First waris kena bawak buku ASB si mati ke PNB. Kalau akaun si mati lebih dari RM5000 maka pewaris kena ambik surat kuasa dahulu di Amanah Raya. Tetapi jika akaun si mati kurang dari RM5000 maka prosudernye lebih mudah.

Diokumen yg perlu di bawa oleh pewaris ke PNB jika akauan si mati bawah RM5000 adalah :
  • Buku asal ASB si mati.


  • 2 Salinan Sijil Mati (bwk sekali yg ori kalau boleh)


  • 2 Salinan Surat Beranak yang menuntut (PNB nak tengok pertalian dgn si mati)


  • 2 Salinan Kad Pengenalan yang menuntut


  • Bawa sekali akaun ASB penuntut atau sesiapa waris yg ada akaun ASB. (untuk dipindahkan amaun yg adala dalam akaun si mati ke akaun penuntut.
Setelah itu PNB akan bagi 2 borang di mana salah satunya hendaklah di matikan setem dan ditandangani oleh Pesuruhjaya Sumpah.

Setelah semuanya selesai, nombor anda akan dipanggil dan serahkan segala dokumen tadi. Kemudian anda akan diberikan RM200 on the spot iaitu duit khariat kematian yang sememangnya ada untuk pemegang akaun ASB. KamiKreatif terkejut bila kaunter beri RM200 on the spot tu dan bila KamiKreatif tanye "ni duit ape?" So kaunter tadi explain pasal khairat kematian.

Jadi duit akaun si mati tu akan dipindahkan ke akaun baru (yg menuntut) dalam masa sebulan. Mudah bukan jika kita tahu bagaimana cara nak berurusan dgn PNB. Jadi rajin-rajinlah menjenguk blog kamikreatif nie ye. wasalam.

3 comments:
gravatar
asymal89 said...
November 4, 2010 at 10:54 PM  

salam. nk tanya. surat kuasa tu memang tugas pewaris ke yang kena amik / mintak. so...pemegang akaun x payah buat ape2 ke sebelum dia meninggal?

gravatar
Unknown said...
May 3, 2012 at 7:49 PM  

Salam, ni nah tanya.
Kalau warisnya iaitu isteri/suami bukan Bumi/islam dan tidak memegang account ASB. Apakah dia tidak sah menuntut Harta-ASB simati?

gravatar
Unknown said...
November 29, 2017 at 8:16 PM  

saya sbg anak,juz nak tuntut baki dlm acc arwah ayah saya,secara cash,sbb sy xda acc asb..bole tak?

Post a Comment